Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά μυστήρια είναι η αναδίπλωση της Κίνας το 15ο αιώνα. Σε μια εποχή που τα κινεζικά πλοία κυριαρχούσαν στις θάλασσες, η δυναστεία των Μινγκ επέλεξε τον απομονωτισμό, εγκαταλείποντας το διεθνές εμπόριο και την εξερεύνηση του κόσμου. Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να δώσουν διάφορες ερμηνείες για τα αίτια, αναζητώντας απαντήσεις. Από τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής, έως τα ιδανικά του κομφουκιανισμού, σύμφωνα με τα οποία η σταθερότητα έχει τη δική της αξία. Ο φόβος της αλλαγής παραμένει μέχρι σήμερα μια κληρονομιά του μεγάλου Κινέζου διανοητή στην κουλτούρα της χώρας, καθώς για τον κινέζικο τρόπο σκέψης η επέκταση δε σημαίνει απαραίτητα ισχύ, αλλά μπορεί να επιφέρει χάος.
Σήμερα, το κινεζικό κράτος δοκιμάζεται εκ νέου από την εξωστρέφεια ορισμένων μονάδων του και τη διάθεση τους να κυριεύσουν τις δυτικές αγορές με τα ανεξάντλητα κεφάλαια. Πριν μερικούς μήνες, το Πεκίνο ουσιαστικά επέβαλε τη συρρίκνωση της κορυφαίας κινεζικής πλατφόρμας ψηφιακού εμπορίου. Ξεκίνησε έρευνα για παραβιάσεις του δικαίου ανταγωνισμού και εμπόδισε την είσοδο θυγατρικής της, που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ λίγες μόλις ώρες πριν τη δημόσια προσφορά, που αναμένονταν να σπάσει κάθε ρεκόρ. Είναι προφανές, πως η ολοένα και μεγαλύτερη ισχύς που αποκτούν οι κινέζικοί κολοσσοί της τεχνολογίας και η δυνατότητα τους να ελέγχουν κρίσιμες πτυχές της οικονομίας της αχανούς χώρας, θορυβεί την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία δε διστάζει να παρεμβαίνει δυναμικά, προκειμένου να περιορίσει την ανάδυση ισχυρών και μη ελεγχόμενων παικτών στο εγχώριο σύστημα.
Αν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας έλαβαν σημαντική ενίσχυση προκειμένου να αναπτυχθούν, φαίνεται πως πλέον τα μεγέθη τους, τρομάζουν. Πριν μια εβδομάδα, ήταν η σειρά δημοφιλούς κινεζικής διαδικτυακής πλατφόρμας μετακινήσεων να μπει στο στόχαστρο. Λίγες ώρες αφού η μετοχή της είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν το κατέβασμα της εφαρμογής στα κινητά και διέταξαν έρευνα για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Αποτέλεσμα ήταν να εξανεμιστεί ένα κρίσιμο κομμάτι της αξίας της εταιρίας, ενώ το πλήγμα στην εταιρική φήμη ήταν σημαντικό.
Είναι προφανές, πως η εξωστρέφεια των κινεζικών κολοσσών και η συνεργασία τους με θεσμούς της Δύσης προκαλεί άγχος στο Πεκίνο. Ίσως όχι αντίστοιχο με εκείνο του 15ου αιώνα, που οδήγησε στην καταστροφή των καραβιών των μεγάλων εξερευνητών, αλλά ικανό να πείσει τη σύγχρονη κινεζική ηγεσία, πως η συνδιαλλαγή με τη Δύση καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Προτεραιότητα σήμερα μοιάζει να είναι η μεγέθυνση εντός των συνόρων και η πλήρης ευθυγράμμιση με τους κυβερνητικούς στόχους σε ότι αφορά την εκτός συνόρων ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μεγαλύτερο θησαυρό, που προσφέρει η τεχνολογία. Τα δεδομένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2025, η Κίνα θα έχει πρόσβαση στο 1/3 των παγκόσμιων δεδομένων, γεγονός που θα προσδώσει στην αχανή χώρα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής, ιδιαίτερα στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης. Στο Πεκίνο εκτιμούν πως η επέκταση στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε απώλεια αυτού του πλεονεκτήματος και δεν είναι διατεθειμένοι να το ρισκάρουν προς όφελος λίγων κολοσσών. Γνωρίζουν άλλωστε, πως η Δύση ήδη φοβάται την κινεζική κυριαρχία στον τομέα και αναζητεί αντίμετρα.