Από τους πρώτους που μίλησαν για την ανάγκη να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην τεχνολογία, ως συστατικό της στρατηγικής της αυτονομίας και τη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ.Μακρόν. Πριν περίπου τρεις εβδομάδες, έχοντας δίπλα του ορισμένες από τις πλέον ανερχόμενες τεχνολογικές εταιρίες, ο Μακρόν παρουσίασε ένα σχέδιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε δύο σημεία. Την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, αλλά και το κρισιμότερο, την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι κρυφό άλλωστε, πως οι εταιρίες τεχνολογίας δυσκολεύονται να καλύψουν σημαντικές θέσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ή να ανταγωνιστούν τις αμερικάνικες εταιρίες σε μισθούς και προοπτική.
Προσφέροντας πρόσβαση σε κεφάλαια, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να ζήσουν σε μια προηγμένη φιλελεύθερη ήπειρο, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να μαγνητίσει τα πιο δημιουργικά μυαλά, που μέχρι σήμερα συνήθως περνούσαν τον Ατλαντικό για να ανθίσουν. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία η θέσπιση μιας ‘τεχνολογικής βίζας’, μέτρο που λειτουργεί ήδη στη Γαλλία. Φιλοδοξία του είναι να επεκταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές εταιρίες τεχνολογίας να προσλαμβάνουν -ανεμπόδιστα- ταλέντο από χώρες εκτός Ε.Ε., μέσα από ένα εξειδικευμένο εργασιακό καθεστώς. Απαιτείται συνεπώς πολιτική δράση με στόχο κοινούς κανόνες για τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την αναγνώριση προϋπηρεσίας, ικανό να απαλλάσσει τους εργαζομένους αυτούς από τη βαθιά γραφειοκρατία των σημερινών αρχών μετανάστευσης. Ένα ευρωπαϊκό one-stop-shop για το διεθνές ταλέντο, το οποίο θα καταστεί πύλη για νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο που θέλουν να δημιουργήσουν και έχουν εξασφαλίσει εργασία ή χρηματοδότηση για τις ιδέες τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ιδέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρώτη το βήμα και να δημιουργήσει αυτό το καθεστώς εργασίας. Με τα πρώτα θετικά σημάδια από την πολιτική της Κυβέρνησης στην Έρευνα και την Καινοτομία να αποτυπώνονται στους διεθνείς δείκτες, είναι μοναδική ευκαιρία να κοιτάξει κανείς το χάρτη και να προσπαθήσει να φέρει στην πατρίδα μας, τα καλύτερα μυαλά από τις γειτονικές της χώρες. Από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, έως την Τουρκία, τη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, η χώρα μας μπορεί με δέλεαρ το φιλελεύθερο τρόπο ζωής, να προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε χιλιάδες νέους που ασχολούνται με έρευνα και τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας τους, τη δυνατότητα να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Σε ένα τόπο, που οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές είναι ταυτισμένες με διχασμό, πόνο και δυστυχία, δεν αρκούν μόνο τα φορολογικά κίνητρα. Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από οργανωμένους θεσμούς να μπολιάσουμε το ελληνικό ταλέντο, με τα καλύτερα μυαλά από τις γειτονικές χώρες και παράλληλα να προωθήσουμε την κουλτούρα της συμπερίληψης. Όπως άλλωστε υπογραμμίζουν αρκετές μελέτες, μέσα από την πολυμορφία και τη συμπερίληψη, τα εταιρικά αποτελέσματα βελτιώνονται. Δίχως άλλο, αυτό θα μπορούσε να ήταν στοίχημα και για την ίδια την κοινωνία.