Εμβόλια καινοτομίας.

Την ώρα που το ρεύμα έφτανε στα τελευταία ελληνικά σπίτια που επλήγησαν από τη «Μήδεια», το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωνε τον οδικό χάρτη εξόδου από την πανδημία. Στις 8/3 ανοίγουν σχολεία, στις 12/4 μαγαζιά και μέχρι 31/7 όλοι οι ενήλικοι πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Θέτοντας την επικοινωνία στη σωστή της βάση, ως μέρος της πολιτικής διαδικασίας, το βρετανικό κράτος επιδιώκει να δείξει τους πολίτες πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης και μεθοδικά εργάζεται για την υπέρβαση της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση  Τζόνσον απέτυχε τους πρώτους μήνες. Αυτό είχε ως συνέπεια 120,000 θανάτους, το 60% των οποίων, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική αρχή, προέρχονταν από ασθενείς με κάποιο φυσικό ή ψυχικό νόσημα, που το κράτος απέτυχε να προστατέψει. Σήμερα όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πρώτη τριάδα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών και υπάρχει μια σημαντική εξήγηση πίσω από αυτό. Πέρα από την πρωτοφανή κινητοποίηση, η χώρα επενδύσει συστηματικά στην καινοτομία.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησε δικό του εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η AstraZeneca, μια εταιρία με έδρα το Cambridge, που το παράγει σε δύο μονάδες εντός Αγγλίας, ενώ μια εταιρεία στην Ουαλία το προετοιμάζει για διανομή. Την υλοποίηση του εμβολιασμού ανέλαβε το βρετανικό Σύστημα Υγείας, όμως το επικεφαλής της επιχείρησης ανέλαβε η K.Bingham, η οποία δεν είναι επιστήμονας της υγείας, αλλά προέρχεται από το χώρο των venture capitals. Στόχος της πρόσληψης της ήταν να εξασφαλίσει ευελιξία στην επιχείρηση, η οποία θα ξεπερνά την τυποποίηση των κρατικών λειτουργιών αναπτύσσοντας νέες.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Βρετανία δε δαπανά αρκετά για Έρευνα και Ανάπτυξη. Ξοδεύει όμως στοχευμένα. Για το σκοπό αυτό, το 2014, η Κυβέρνηση Ντ.Κάμερον δημιούργησε το Γραφείο των Επιστημών Ζωής, το οποίο εξασφαλίζει τη διασύνδεση επιχειρήσεων και δομών Έρευνας, ενώ πίσω από αυτό η Πρωθυπουργός Τ.Μέη έχτισε μια συγκεκριμένη βιομηχανική στρατηγική. Σήμερα, η μισή κρατική χρηματοδότηση στις βιοφαρμακευτικές επιστήμες πηγαίνει προς τρία μόλις ιδρύματα (Oxford, Cambridge και Imperial) με προφανή στόχο η επένδυση να γίνεται όσο περισσότερο στοχευμένα και στο πλαίσιο τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει η αγορά. Έτσι το βρετανικό Σύστημα Υγείας σε συνεργασία με επιχειρήσεις ενσωματώνει big data ως πυξίδα χάραξης πολιτικών, λογισμικά παρακολουθούν δείκτες νοσηλευόμενων, ενώ πιλοτικά συνδέονται με φορητές ασθενών χρηστών, υποδεικνύοντας τους συμπεριφορές που επιβαρύνουν την υγεία τους.

Θιασώτες του μικρού αλλά ισχυρού κράτους οι Βρετανοί, δεν προσπάθησαν να κρατικοποιήσουν την καινοτομία υπερυθμίζοντας ‘τη, αλλά προσαρμόστηκαν οι ίδιοι και οι νέες δομές του κράτους στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά καινοτομίας, δίχως να αλλάξει ο τελικός στόχος. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Βρετανών πολιτών. Μπροστά στην πρόκληση αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει τις βαλκανικές καταβολές της. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια ακόμα λίστα από έργα που θα δώσουν δουλειές, αλλά μια συνολική αναδόμηση του τρόπου με τον οποίο το κράτος λειτουργεί. Ιδανικά, στο πνεύμα του σχεδίου Πισσαρίδη, η χώρα χρειάζεται ένα CTO και μια ομάδα γύρω του στα κρίσιμα Υπουργεία, που θα διασφαλίζει πως κάθε ευρώ στους 3-4 τομείς αιχμής θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, ενσωματώνοντας πρώιμα τα οφέλη της τεχνολογίας.