Επένδυση στην Έρευνα.

Δε χωρά αμφιβολία, πως εδώ και δεκαετίες οι έννοιες «αμυντική βιομηχανία» και «ελλείμματα» είναι συνδεδεμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο. Αυτό όμως, μοιάζει να έχει αλλάξει, κυρίως διότι το κράτος δε μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ανακοίνωσε τις προηγούμενες εβδομάδες ένα πρόγραμμα προσλήψεων 700 περίπου νέων εργαζομένων, προκειμένου να στελεχώσουν τα εν εξελίξει προγράμματα της. Αντίστοιχα, το νέο εθνικό τυφέκιο -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- θα κατασκευαστεί από τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» στο Αίγιο, ενώ νέο πρόγραμμα επενδύσεων ξεκίνησε και στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Μαζί με το χτίσιμο των νέων φρεγατών σε ελληνικές δεξαμενές και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού drone από ελληνική ιδιωτική εταιρία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναπτερώνεται η ελπίδα πως η χώρα μας μπαίνει δυναμικά στο χάρτη των αμυντικών εξοπλισμών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τις ίδιες τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζεται πως ένα μέρος της χρηματοδότησης του άξονα 4.5 θα κατευθυνθεί στην εφαρμοσμένη Έρευνα για την ανάπτυξη drones μέσω χρηματοδότησης του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Αντίστοιχα, άλλα 50 εκατ. θα επενδυθούν στην ανάπτυξη του εμβληματικού συστήματος THO2RAX μέσα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης «επόμενης γενιάς», βασισμένο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Machine-to-Machine Learning, το οποίο «συνθέτει» διαφορετικούς τύπους δεδομένων και υποδομών, με τρόπο ικανό -σύμφωνα με τους σχεδιαστές του- να ρίξει φως σε κάθε σκοτεινό σημείο της χώρας. Η προοπτική αυτή προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη ιδιαίτερα σε αέρα και θάλασσα, με τρόπο που θέτει στη διάθεση των ληπτών αποφάσεων όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Γίνεται προφανές, πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στα εγχώρια ερευνητικά κέντρα με στόχο να συμβάλουν σε κρίσιμους τομείς της Ελλάδας. Για να πετύχει όμως στο κομμάτι της Άμυνας, απαιτείται μια ακόμα ψηφίδα. Η σταθερή σύνδεση ερευνητικών κέντρων, νεοφυών επιχειρήσεων και Ενόπλων Δυνάμεων. Η ουσιαστική μετεξέλιξη του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας του Υπουργείου Άμυνας σε ένα όργανο με άμεση επαφή με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας μπορεί να προσφέρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των Επιτελείων, αλλά κυρίως να εξελιχθεί σε ένα υψηλής αξίας πρόγραμμα, ικανό να συμβάλει ακόμα και στην ανακοπή της διαρροή εγκεφάλων. Το ισραηλινό αντίστοιχο πρόγραμμα διασύνδεσης θητείας και στρατιωτικής έρευνας αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό, που από τη μία αναβαθμίζει τις δυνατότητες του στρατού και ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα σε εξαιρετικούς επιστήμονες να συνεισφέρουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον εθνικό σκοπό.
Σήμερα η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ερευνητικές προτάσεις με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ελάχιστοι εκ των οποίων ωστόσο, έχουν αξιοποιηθεί προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Με την ουσιαστική λειτουργία μιας τέτοιας δομής, υπάρχει η δυνατότητα να ανασυρθούν από τα συρτάρια και να μεγιστοποιηθεί η αξία χρημάτων που ήδη έχει δαπανήσει ο ελληνικός λαός.