Με τους καταναλωτές να ματώνουν από το ράλι στις τιμές του αερίου, λίγες ώρες πριν το τέλος του 2021, διέρρευσε το σχέδιο της Κομισιόν, για την συμπερίληψη των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που αξιοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες στη λίστα των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων, εάν συμπεριλαμβάνουν πλήρη σχέδια για τα απόβλητα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Τ.Μπρετόν, για να μπορέσει να πετύχει η Ευρώπη τους κλιματικούς της στόχους, θα χρειαστεί μια τεράστια επένδυση στην πυρηνική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, ύψους 550 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως είναι φυσικό, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης για διαφορετικούς λόγους. Η γερμανική πλευρά, που μια ημέρα πριν διαρρεύσει το κείμενο, έκλεισε τρία από τα έξι εναπομείναντα πυρηνικά της εργοστάσια, άσκησε δριμεία κριτική στην επιλογή της Κομισιόν, έχοντας παράλληλα επενδύσει πολλά στο νέο αγωγό αερίου από τη Ρωσία, Nord Stream 2. Η στάση αυτή ωστόσο, δε θα είναι εύκολη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο νέος Υπουργός Οικονομίας Ρ.Χάμπεκ παραδέχθηκε πως η χώρα ίσως αποτύχει στους κλιματικούς στόχους για το 2022 και το 2023, γεγονός που θέτει το Βερολίνο σε αμήχανη θέση, εντός μιας Ε.Ε. που ηγείται της παγκόσμιας συζήτησης για την Κλιματική Αλλαγή. Στον αντίποδα, το Παρίσι το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια πιέζει μαζί με άλλες 14 χώρες για προώθηση του σχεδίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι αμιγώς ενεργειακό ζήτημα, αλλά συνδέεται ευθέως και με την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ρωσία είναι σήμερα ο βασικός προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας άνω του 40% της ζήτησης. Η εξάρτηση αυτή οδηγεί σε ανοχή της συμπεριφοράς της Μόσχας σε μια σειρά από υποθέσεις και καθιστά την Ε.Ε ευάλωτη σε περιόδους αυξήσεων των τιμών, όπως αυτή που βιώνουμε.
Υπό την ίδια διάσταση, αυτή της ενεργειακής ασφάλειας και δίχως τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς, από τον περασμένο Νοέμβριο, η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 210 εκατ. Λίρες -μέσω δανείου- της βιομηχανίας Rolls-Royce, σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεκάδων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι να παραχθούν 470MW ενέργειας, μέσα από εργοστάσια που δε θα ξεπερνούν σε έκταση τις διαστάσεις δύο γηπέδων, αλλά θα είναι ικανά να αντικαταστήσουν περίπου 150 ανεμογεννήτριες και να προσφέρουν ηλεκτρισμό σε περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες το καθένα.
Στα καθ’ ημάς, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στο Ακούγιου της Μερσίνας, η Τουρκία αναμένεται το 2023 να αποκτήσει με ρωσική βοήθεια το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο, με ένα δεύτερο να σχεδιάζεται στην περιοχή της Σινώπης. Αντίστοιχα, σε απόσταση 255 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σχεδιάζει τη δημιουργία και νέου αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, το οποίο σήμερα παράγει το 40% της βουλγαρικής ενέργειας. Με το σχέδιο για απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι η πρώτη φορά που δειλά δειλά καταγράφονται στο δημόσιο διάλογο οι πρώτες φωνές για τη δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων στον ελλαδικό χώρο, με τις ανάλογες αντιδράσεις λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής. Ένας κίνδυνος πάντως, που υφίστανται ήδη, λόγω των εργοστασίων των γειτόνων μας.