Τρεις μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, την Πρωτοχρονιά, η Γαλλία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από 13 χρόνια. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, μια τεράστια σημαία του μπλοκ τοποθετήθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου και σε άλλα τοπόσημα της γαλλικής επικράτειας. Με τον Εμ.Μακρόν να επιχειρεί να αποτελέσει το de-facto ηγέτη των 27 -στη μετά Μέρκελ εποχή-, η προεδρία αναμένεται να αποτελέσει την προεκλογική πλατφόρμα επανεκλογής του 44χρονου πολιτικού. Στόχος του επιτελείου του είναι να χρησιμοποιήσει το διεθνή ρόλο της Γαλλίας προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους πως επωφελούνται από το όραμα του Μακρόν μια ισχυρότερη και βαθύτερα ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και τα προγνωστικά τον δείχνουν φαβορί στο δεύτερο γύρο, ο Γάλλος Πρόεδρος πρέπει από τη μία να κερδίσει την επανεκλογή του και παράλληλα να καταφέρει να αναγνωριστεί εντός του μπλοκ ως ο νέος ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης. Μέσα από ένα σχέδιο του περιλαμβάνει περισσότερες δημόσιες δαπάνες με χαλάρωση των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων και ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινής στρατιωτικής και ενεργειακής ευρωπαϊκής ικανότητας, ο Μακρόν μιλά δημόσια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιωμένη πάνω σε τρεις έννοιες: ‘Ανάκαμψη’, ‘Ισχύς’ και ‘Ανήκειν’. Κι’ αν οι δύο πρώτες έννοιες είναι ταυτισμένες με την υπέρβαση της πανδημίας και τις εξωτερικές υποθέσεις, η εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας θα αποτελέσει μια σημαντική πρόκληση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρο το μπλοκ. Οι ρωγμές στο κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη και τα συνεχή κύματα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης έχουν παγιώσει τις ευρωσκεπτιστικές αντιλήψεις εντός των κοινωνιών, με τους πολίτες πια να διαμαρτύρονται για μια Ευρώπη, που ελάχιστα κάνει προκειμένου να υπερασπίσει την ασφάλεια και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε ο δυτικός πολιτισμός.
Με το 61% των Γάλλων να πιστεύει πως οι ευρωπαϊκοί και χριστιανικοί πληθυσμοί θα κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της μεταναστευτικής εισροής μουσουλμάνων από την Αφρική, αυτή η προτεραιότητα ήταν μονόδρομος για το Μακρόν. Ξέρει ωστόσο, πως δε θα είναι όλα ρόδινα στην πορεία προς τις κάλπες, κι’ αυτό ήδη φάνηκε. Σύσσωμοι οι υποψήφιοι της γαλλικής Ακροδεξιάς, αλλά και της συντηρητικής Δεξιάς, του άσκησαν σκληρή κριτική για την κίνηση στην Αψίδα του Θριάμβου. Έτσι, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβηκε άρον άρον από το σημαντικό ιστορικό μνημείο του Παρισιού, με την κυβέρνηση να αντιμάχεται τους ισχυρισμούς πως η κίνηση αποτέλεσε επίθεση στη γαλλική ταυτότητα. Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς την αδιανόητη τροπή που πήρε πριν τις γιορτές η προσπάθεια της Μαλτέζας Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ισότητα, Χ.Ντάλι, να ενισχύσει την κοινωνική συμπερίληψη με λανθασμένα επιχειρήματα και σε λάθος χρονικό σημείο, αντιλαμβάνεται πως η εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση. Ούτε για το Γάλλο Πρόεδρο, ούτε για τις πολιτικές ηγεσίες στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο, που έχουν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως αυτά που αντικρίσαμε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα. Διότι ακόμα κι’ εκείνοι οι πολίτες που αντιστέκονται στο λαϊκισμό των ακραίων, θέλουν να γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες. Που τηρούνται για όλους.