Ο επόμενος πόλεμος.

Ένα γνωστό ρητό αναφέρει πως οι στρατηγοί είναι πάντα προετοιμασμένοι να πολεμήσουν τον προηγούμενο πόλεμο. Μέχρι περίπου και τον Α’ Παγκόσμιο, τα μαθήματα της Ιστορίας ήταν μια κρίσιμη μεταβλητή για όσους σχεδίαζαν την πολεμική στρατηγική. Με ένα μικρό αστερίσκο. Τις περιπτώσεις εκείνες που η τεχνολογία έκανε άλματα και ξαφνικά η ξιφολόγχη έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πολυβόλα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησαν τραγωδίες για όσους έμειναν πίσω.

Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της Κυβέρνησης είναι η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για πρώτη φορά καταγράφει, αξιολογεί και δημιουργεί προσαρμοσμένες λύσεις για την ψηφιακή οικονομία, ικανές να προσελκύσουν κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό. Οι ελληνικές startups ανθίζουν και μαζί τους προσελκύουν δυνατότητες κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η τουρκική προκλητικότητα όμως και οι συνεχείς και υβριδικές απειλές δημιουργούν συνεχώς νέα δεδομένα. Είναι ανάγκη συνεπώς η Εθνική Άμυνα να περιλαμβάνει πέρα από αεροσκάφη 5ης γενιάς, ένα γεμάτο ψηφιακό οπλοστάσιο. Πλέον τα συμβατικά πεδία μαχών δίνουν τη θέση τους σε ψηφιακές αρένες, όπου τη «σκανδάλη» κρατά κάποιος χιλιόμετρα μακριά από το πραγματικό θέατρο των επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα η ανάλυση τεραστίου όγκου δεδομένων προσφέρουν ακρίβεια χάρη σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η εγχώρια εθνική Άμυνα και Ασφάλεια απέχει σημαντικά από αυτή την πραγματικότητα. Ακόμα και η συζήτηση που γίνεται για τον εκσυχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, γίνεται εν έτει 2020, γύρω από χρέη, παρηκμασμένα σχήματα και πρακτικές. Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η επόμενη μάχη σχεδιάζεται μέσα από υπερυπολογιστές.

Με τη συζήτηση για την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας φιλοδοξεί να διαθέσει 13 δις. ευρώ για Έρευνα και Ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει για λόγους εθνικής επιβίωσης να αναλάβει άμεσα δράση και να δημιουργήσει νέο σχετικό χαρτοφυλάκιο με τις αντίστοιχες δομές για να μπορέσει να τοποθετηθεί έγκαιρα στα νέα πεδία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, που έχει ανοίξει ο Κυβερνοχώρος. Το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από τρεις συνιστώσες: Υπολογιστική δύναμη, δεδομένα και διασυνδεσιμότητα. Ουδέποτε ωστόσο η Ελλάδα προσπάθησε να συνδέσει πραγματικά τις ερευνητικές της υποδομές με τις Ένοπλες Δυνάμεις και να προσφέρει στην εθνική άμυνα τεχνολογικά οφέλη. Μια ματιά στη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας και Βιομηχανίας αρκεί για να κατανοήσει κανείς, πως το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο και αυτό που χρειάζεται είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση.

Ένοπλες Δυνάμεις, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συστρατευτούν στον εθνικό σκοπό. Αυτό που χρειάζεται, είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επενδύσει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, που να ξεκινά από τα σχολεία, να περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή κοινότητα θέτοντας στην υπηρεσία του Έθνους νέες δυνάμεις. Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: Να επενδύσουμε στα καλύτερα μυαλά, στις πιο εξελιγμένες ιδέες για να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια με τεχνολογίες αιχμής, που θα λειτουργήσουν ως μοχλός υποστήριξης της πολιτικής ηγεσίας. Μόνο έτσι θα αποτραπεί ο επόμενος πόλεμος.