Σημασία έχει τι εκφράζεις.

Σε μια χώρα με 6 εκατ. Μουσουλμάνους, η ουδετερότητα του κράτους έναντι κάθε θρησκείας (laïcité) αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας των Γάλλων. Σπάζοντας την παράδοση αυτή, ο Εμ.Μακρόν διακήρυξε πως «το Ισλάμ σήμερα είναι σε κρίση σε όλο τον κόσμο», πυροδοτώντας σειρά επιθέσεων από ηγέτες μουσουλμανικών χωρών.

Η ομιλία του Γάλλου Προέδρου όμως, στην πραγματικότητα δεν ήταν κήρυξη πολέμου εναντίον του Ισλάμ. Έχοντας μπροστά του γραμμένη τη φράση «η Γαλλία σε δράση», ήταν μια δήλωση πολιτικών προθέσεων ενώπιον του εσωτερικού ακροατηρίου με όχημα την προστασία του γαλλικού τρόπου ζωής. Μπορεί η κριτική που του ασκείται μερίδα των φιλελευθέρων να είναι δριμεία, ωστόσο για ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας θεωρείται καθυστερημένη.

Ηταν Μάρτιος του 2012, όταν οκτώ άτομα δολοφονήθηκαν από ακραίο Ισλαμιστή έξω από εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη. Έκτοτε η Γαλλία μετρά 265 νεκρούς, περισσότερους από 1000 τραυματίες και συνολικά 36 σοβαρές επιθέσεις στο όνομα του ριζοσπαστικού Ισλάμ τα τελευταία 8 χρόνια. Σχεδόν 5 χρόνια μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Bataclan που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και τη δολοφονία άλλων 86 στη Νις ανήμερα της γαλλικής εθνικής επετείου, οι πολιτικές πρωτοβουλίες εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ μοιάζουν αναγκαίες για την πολιτική επιβίωση της σημερινής ηγεσίας.

Η άνοδος του Εμ.Μακρόν στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαία. Ήταν τόσο απότομη, που ο πολιτικός του οργανισμός En March χαρακτηρίστηκε ως startup κόμμα, καθώς ανέτρεψε παραδοσιακές νόρμες λειτουργίας, εισάγοντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και μέτρησης της κοινωνικής διάθεσης.

Μία από τις βασικές αρχές λειτουργίας των startup όμως σήμερα, εξαρτά την επιτυχία μιας επιχείρησης από το τι αυτή εκφράζει στο σύγχρονο κόσμο, πέρα από τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Αυτή η οργανωσιακή ιδέα προϋποθέτει πως κάθε λειτουργία μιας επιχείρησης, από τις εσωτερικές επικοινωνίες μέχρι το μάρκετινγκ, απαντά στο γιατί υπάρχεις στον επιχειρηματικό κόσμο. «Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ποιος είσαι, αλλά αγοράζουν γιατί κάνεις αυτό που κάνεις». Κατ’ αναλογία λοιπόν, όπου αγοραστές, βάλτε ψηφοφόροι.

Αυτό το σημείο αποδείχθηκε κομβικό για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Μακρόν, ιδιαίτερα εάν κοιτάξει κανείς πίσω στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος ταυτίστηκε με διάρρηξη των παραδοσιακών προσεγγίσεων διεμβολίζοντας τα δύο παραδοσιακά κόμματα. Η αποκήρυξη του Ισλάμ όμως στη Γαλλία, είναι γνωστή συνταγή που εξασφαλίζει το ενδιαφέρον των Μέσων. Συνήθως όμως ήταν μια πρακτική διαδεδομένη στα στελέχη στης (άκρας) Δεξιάς. Αυτό που ξενίζει είναι ότι το En Marche προσδιορίζεται εξ’ αρχής ως Κεντρώο κόμμα. Όμως πλέον είναι τέτοια η μετατόπιση του γαλλικού ακροατηρίου που ο περιορισμός του θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι κομβικό ζήτημα για τις επόμενες εκλογές.

Θα τολμούσαμε να υποστηρίξουμε λοιπόν, πως είναι απόλυτα κατανοητό γιατί ο Μακρόν αποφάσισε τώρα να προσπαθήσει να βάλει τέλος στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στη Γαλλία. Με τις επόμενες Προεδρικές εκλογές το 2022 να πλησιάζουν, όλα δείχνουν πως η μάχη στο δεύτερο γύρο θα παιχτεί απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει δημόσια την απέχθεια της απέναντι στο Ισλάμ. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι δε θα ψηφίσουν για το εάν ο Μακρόν αποτελεί τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό που είχαν ποτέ. Αλλά για ακόμα μία φορά θα ψηφίσουν εκείνον που θα εκφράζει το τελευταίο ανάχωμα προστασίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

*To άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, 31.10.2020