Η ιστορική εφημερίδα ‘Απογευματινή’ μου ζήτησε να απαντήσω σε τέσσερις ερωτήσεις για την απόφαση μου να είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του Φάνη Σπανού στην περιφέρεια, για τις πληγές από τις φυσικές καταστροφές και για τη Σκύρο.
1) Πως ένας νέος άνθρωπος με τόσες παραστάσεις σε κεντρικό επίπεδο αποφασίζει να διεκδικήσει την εκλογή του, ειδικά αυτή την περίοδο, σε μια δύσκολη περιφερειακή ενότητα, όπως η Εύβοια;
Γιατί είναι ο τόπος μου. Αλλά είναι δυστυχώς ένας τόπος, που για δεκαετίες έμεινε πίσω. Η Εύβοια έβλεπε επί δεκαετίες τα τρένα να περνούν, διότι ήταν ένας νομός κομματικά δεδομένος. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά θέλει χρόνο. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 2020 και οι πυρκαγιές του 2021 ήταν το αποκορύφωμα και για μένα προσωπικά το έναυσμα να βγω μπροστά. Με την κλιματική κρίση να επιδεινώνεται και τις δημόσιες υποδομές βαθιά πληγωμένες από την υπερδεκαετή κρίση, πιστεύω πως πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί προκειμένου να χτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες. Πρώτα εμείς οι ίδιοι πρέπει να παλέψουμε να θωρακίσουμε
τον τόπο μας, διότι το κεντρικό κράτος πάντα θα έπεται.
2) Η Εύβοια έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ένας κοιμώμενος γίγαντας, μια ώρα από την Αθήνα. Πώς θα ξυπνήσει;
Είναι δύσκολο να ξυπνήσει δίχως ένα διαμήκη σύγχρονο οδικό άξονα από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Κοινώς, δεν υπάρχει ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει εύκολη μετακίνηση. Όμως, η Εύβοια δεν έχει μόνο τα Θαψά, που έγιναν της μόδας. Έχουμε μια πλούσια τοπική ταυτότητα, αλλά και μια ιστορία που εν πολλοίς δεν έχουμε αξιοποιήσει. Έχουμε σημαντική τοπική ιστορία και μυθολογία. Σκεφτείτε εάν όλη αυτή την κληρονομιά την οργανώναμε, δημιουργούσαμε μονοπάτια ιστορίας και ξεκινούσαμε μια οργανωμένη καμπάνια, με ένα και μόνο στόχο: Όλα τα σχολεία της Αττικής να κάνουν έστω μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα, τη Ερέτρια ή την Αμάρυνθο. Πόσες θέσεις εργασίας θα κερδίζαμε και πόσους νέους φίλους θα αποκτούσε σταδιακά το νησί.
3) Οι φυσικές καταστροφές έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές στην Εύβοια. Φοβάστε πως θα το ξαναζήσουμε;
Η Κλιματική Κρίση επιδεινώνεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μας ξημερώνει. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Όχι μόνο με τις κλασικές υποδομές που συνήθως συζητάμε, αλλά αξιοποιώντας την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πιστεύω πολύ, πως ένα τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά από πλημμύρες και φωτιές, μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε θερμοκοιτίδα ανάπτυξης τεχνολογίας πολιτικής προστασίας. Να δώσουμε κίνητρα και να συγκεντρώσουμε στην Εύβοια τις πιο ελπιδοφόρες ιδέες πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης κινδύνων. Και θα ενισχύσουμε τις ικανότητες αποτροπής κινδύνων, αλλά και θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής.
4) Σκύρος. Βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό το καλοκαίρι…
Αλήθεια είναι αυτό. Σε μια εποχή που όλοι συζητούν για τον υπερτουρισμό, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, η Σκύρος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης. Κι αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και νομίζω πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο. Τόσο για τη προστασία της ταυτότητας του νησιού, όσο και στην ανάδειξη των στοιχείων που το κάνουν μοναδικό: την τοπική παράδοση, τη σπάνια πανίδα, αλλά και τη στρατηγική του θέση στο κέντρο του Αιγαίου.
*Ο Νίκος Λυσιγάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Εύβοια με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη Φ.Σπανού