Έξι άβολες αλήθειες για το κοινωνικό μέρισμα.

Ας μη γελιόμαστε. Όσο προκλητικός και αν είναι ο τρόπος που το «κοινωνικό μέρισμα» μοιράζεται, θα ήταν λάθος για τη Νέα Δημοκρατία η καταψήφιση του επί της αρχής. Μετά από τόσο εξοντωτική φορολόγηση εις βάρος όλων των Ελλήνων, έστω και σε μια υποτυπώδη ανάσα στους πιο αδύναμους, δε μπορείς να πας κόντρα. Όχι από αμηχανία και αποφυγή του πολιτικού κόστους, αλλά επειδή ακριβώς έχεις επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα.

1. Πως προέκυψε το υπερπλεόνασμα από το οποίο έδωσαν «μέρισμα»;

Από την υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών. Το «υπερπλεόνασμα» δεν είναι αποτέλεσμα της «υπεραπόδοσης» της οικονομίας αλλά συνέπεια της υπερφορολόγησης. Εξοντωτικοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, τέλη, κρατήσεις και μη ανταποδοτικές ασφαλιστικών εισφορών οδήγησαν σε περισσότερα έσοδα από αυτά που ζητούσε η τρόικα.

Δεν πήγε δηλαδή η οικονομία ξαφνικά καλά και κατά συνέπεια μπορούμε όλοι να μοιραστούμε την επιτυχία. Αντίθετα, έχει διορθωθεί προς τα κάτω τρεις φορές ο αρχικός στόχος για ανάπτυξη το 2017.

Επιπλέον, στην προσπάθεια για υπερπλεόνασμα, έπαψαν να εκδίδουν συντάξεις και να πληρώνουν τα χρέη του Δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις. Η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων είναι ντροπιαστική και τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες έχουν μέσα σε 2.5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αυξηθεί κατά 51.9%.

Συνολικά για κάθε 10 ευρώ που πήρε από τους φορολογούμενους ο κ. Τσίπρας, επιστρέφει 1 ευρώ για τις γιορτές, το οποίο θα ζητήσει πίσω τον Ιανουάριο διότι στον Προϋπολογισμό του 2018 έχουν προστεθεί 1,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα.

2. Αυτά που επιστρέφουν είναι ελάχιστα, σε σχέση με όσα πήραν.

Η Κυβέρνηση επιστρέφει μόλις 720 εκατ. ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει στόχο να εισπράξει μέσω της υπερφορολόγησης. Όχι μόνο της «μεσαίας τάξης», όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η Κυβέρνηση προκειμένου να υποδυθεί το Ρομπέν των φτωχών -που τα παίρνει από όσους έχουν και τα δίνει σε όσους δεν έχουν, αλλά όλων.

Οι φτωχοί και οι άνεργοι στην Ελλάδα, έχουν υπερφορολογηθεί το ίδιο σκληρά με τη «μεσαία τάξη», μέσω της αύξησης δεκάδων έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ. Από αυτό το είδος της φορολόγησης, δε μπορείς να γλιτώσεις με τίποτα, διότι είναι ταυτισμένος με την καθημερινότητα σου. Δεν αγοράζουν άλλωστε καθημερινά γάλα, αλεύρι και μακαρόνια, μόνο οι πλούσιοι. Αγοράζουμε όλοι.

3. Είναι βιώσιμο; Θα δώσουν και του χρόνου πλεόνασμα;

Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορούν να δώσουν πλεόνασμα του χρόνου, αν είναι ακόμα στην Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει πως το 2018 το ελληνικό κράτος οφείλει να αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμού ύψους 3,5% ΑΕΠ και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμό του 2018 έχει εγγραφεί ότι στόχος είναι ένα πλεόνασμα 3,57%.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή αστοχία, η εισπραξιμότητα των φόρων πρέπει να πιάσει το μέγιστο και προφανώς δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για νέο «κοινωνικό μέρισμα». Μέχρι σήμερα, τα δημόσια έσοδα είναι 2.8 δισ. εκτός στόχων, διότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Αυτό σημαίνει πως ήδη οι στόχοι του 2018 υπονομεύονται, κάτι που καθιστά απίθανη τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος τον επόμενο χρόνο.

4. Τι θα έκανε η ΝΔ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Κ.Μητσοτάκης κατέθεσαν έγκαιρα εναλλακτική πρόταση, προκειμένου να μοιραστεί δίκαια η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, πρότειναν:

α) Χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε περίπου 490.000 μακροχρόνια ανέργους
β) Κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. πολίτες μας (30% για ΕΝΦΙΑ μέχρι 500€,20% για ΕΝΦΙΑ από 501 μέχρι 1.500€ και 10% για ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.501€). Δίκαια δηλαδή προς όλους όσους επωμίστηκαν τα βάρη.
γ) Το υπόλοιπο ποσό θα κατευθύνονταν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πραγματική οικονομία, από την οποία ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και θα δίνονταν έμφαση στην απονομή συντάξεων, που σήμερα καθυστερούν.

5. Τι πραγματικά έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Χορήγησε το κοινωνικό μέρισμα ως επίδομα ψήφου, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα παραμυθιαστεί. Με την πολιτική της, οδηγεί σταθερά προς τη φτώχεια ακόμα περισσότερους. Αντί να δημιουργεί τις συνθήκες για βελτίωση της καθημερινότητας, αναδιανέμει τη φτώχεια και τη συντηρεί μέσα από επιδοματική πολιτική. Αν θέλεις να κάνεις τη ζωή ενός ανθρώπου καλύτερη, αντί να του δώσεις χαρτζιλίκι 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, βρες του μια δουλειά. Δημιούργησε τις συνθήκες για να ανοίξουν περισσότερες δουλειές. Ξεμπλόκαρε το Ελληνικό, πλήρωσε τα ληξιπρόθεσμα στις χιλιάδες επιχειρήσεις, χρησιμοποίησε επιτέλους το ΕΣΠΑ που βαλτώνει.

6. Γιατί το κάνουν αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ;

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει από τις κοινωνικές διαιρέσεις. Εξυπηρετείται εκλογικά να υπάρχουν φτωχοί, για να μπορεί να είναι ο κατά φαντασία υπερασπιστής τους, πολώνοντας το κλίμα με όσους ζουν καλύτερα.

Τους εξυπηρετεί να υπάρχουν φτωχοί και επενδύουν στο διχασμό σε κοινωνικές τάξεις. Ήδη, μόνο στα 2.5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ιδιωτικά χρέη προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 25%.

Διαιρούν συνεπώς, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης. Επιδιώκουν την επιδοματική πολιτική, διότι αν ο πολίτης έχει δουλειά, δε θα εξαρτάται από το ταπεινωτικό χαρτζιλίκι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του και να καλύπτει τις υποχρεώσεις του.

Δουλειά του κράτους, δεν είναι να δίνει επιδόματα. Δουλειά του κράτους είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες και να δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερες δουλειές. Συνθήκες για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Και την ελευθερία στον κάθε πολίτη να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή δουλειά, που θα του προσφέρει πλούτο.