CSU: Το τίμημα της επιτυχίας

Με ΑΕΠ που φτάνει τα 594 δισ. ευρώ,αν η Βαυαρία  ήταν ανεξάρτητο κράτος, θα ήταν η 6η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της αγγίζει τα 45,810 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από του μέσου Ευρωπαίου.

Σε μια χώρα με έκταση λιγότερη από τη μισή Ελλάδα, ζουν 12 εκατ. πολίτες και έχουν βασικές μονάδες παραγωγής κολοσσοί όπως η Adidas, η Allianz, η Audi, η BMW, η MTU Aero Engines, η MAN και η Siemens. Είναι αυτονόητο συνεπώς, πως οι αυριανές εκλογές στο κρατίδιο με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

«Το 2020 θα μπορούμε να παραδώσουμε τη Βαυαρία στις επόμενες γενιές, δίχως ούτε ένα ευρώ χρέος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», υπογραμμίζουν με αυτοπεποίθηση στελέχη του Χριστιανο-Κοινωνικού Κόμματος (CSU), το οποίο είναι ταυτισμένο με τη διοίκηση του κρατιδίου εδώ έξι δεκαετίες.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές κυβερνούν σχεδόν ανελλειπώς από το 1957, με την εξαίρεση του 2008, όπου ηγήθηκαν συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP στην τοπική κυβέρνηση. Παράλληλα, από τη συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel έχουν εξασφαλίσει σημαντική δύναμη στη λήψη αποφάσεων, αλλά και τρία Υπουργεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ένα από αυτά, είναι το πανίσχυρο Υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητες για τη μετανάστευση, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος του CSU Horst Seehofer.

Οι κυριακάτικες εκλογές όμως, εκτός απροόπτου κρύβουν μια αναμενόμενη ήττα. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σημαντική πτώση των ποσοστών τους, με το 47.7% του 2013 να φαντάζει άπιαστο όνειρο. Με σχεδόν το 45% των ψηφοφόρων να δηλώνει αναποφάσιστο έως και την τελευταία εβδομάδα, υπήρξαν μετρήσεις που έδιναν στο CSU ποσοστά κοντά στο 33%. Στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας στο Μόναχο, κρατούν την αναπνοή τους. Δηλώνουν ωστόσο με αρκετή αισιοδοξία, πως μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, θα καταφέρουν να πιάσουν το 38% και να μετριάσουν τις εντυπώσεις.

Ο συνασπισμός όμως στην τοπική κυβέρνηση φαντάζει αναπόφευκτος. Οι Πράσινοι να έχουν εκτοξευθει δημοσκοπικά στο 18% και διεκδικούν τη δεύτερη θέση από τους σοσιαλιστές του SPD, που καταρρέει.

Γιατί όμως ένα κόμμα που έχει πετύχει τόσα πολλά στην οικονομία της περιοχής, αιμοραγεί εκλογικά; Η εξήγηση που δίνουν κορυφαία στελέχη του CSU βασίζεται σε τρία επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν, η διαχρονική επιτυχία του CSU εδράζονταν στο γεγονός πως το κόμμα εξασφάλισε καλές υποδομές, υψηλά εισοδήματα και ενσωμάτωση για όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά και πολιτική σταθερότητα, που ισοδυναμούσε με ηρεμία για τους Βαυαρούς.

Η κόντρα Merkel – Seehofer για το μεταναστευτικό, δημιούργησε αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει σε ρήγματα με το Βερολίνο και πολιτικές εντάσεις. Αποτέλεσμα ήταν, ένα συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων που ενέδωσε στην ξενοφοβική ρητορική που ενίσχυσε ο Seehofer να ριζοσπαστικοποιηθεί και να στραφεί προς το ακραίο αλλά αυθεντικά ξενοφοβικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Προκειμένου να ανακόψει αυτό το κύμα, ο Seehofer σκλήρυνε ακόμα περισσότερο το δημόσιο λόγο του στο μεταναστευτικό.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομμάτι της μετριοπαθούς βάσης του CSU να πάρει αποστάσεις, καθώς εκ φύσεως ήταν ανεκτικό προς τους μετανάστες και δράμα τους. Έτσι μέχρι την τελευταία εβδομάδα, αυτοί οι άνθρωποι θέλοντας να τιμωρήσουν το Seehofer, δήλωναν αναποφάσιστοι, είτε να αποφάσισαν να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές. Τέτοιες είναι το παραδοσιακό κόμμα των Πρασίνων, αλλά και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, ένα τοπικό κόμμα «σάρκα από τη σάρκα του CSU», που βασίζεται κεντροδεξιά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι αδέξιες κινήσεις του Seehofer όμως, έχουν δημιουργήσει και μέτωπο εναντίον του εντός των Χριστιανοκοινωνιστών. Τη Δευτέρα το μεσημέρι συνεδριάζει άμεσα η επιτροπή αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Όπως επεσήμαναν πάντως στελέχη του CSU, υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες για τη δημοσκοπική πτώση: Αρχικά η γενικότερη φθορά, που θα έχει το κόμμα από την κεντρική διαχείριση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αλλά και το οικιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του Μονάχου, με τα ενοίκια να είναι πανάκριβα.

Στην παραπάνω εξίσωση, αξίζει να προσθέσει κανείς και τους 1.5 εκατ. εσωτερικούς μετανάστες από άλλες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών, αυτοί «νοθεύουν» το εκλογικό σώμα, καθώς ούτε ταύτιση νιώθουν για το ρόλο του CSU ως «κόμμα – μέρος της ταυτότητας της Βαυαρίας», αλλά ούτε και μπορούν να αναγνωρίσουν τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Πληρώνουμε το τίμημα της επιτυχίας μας», επεσήμανε με ενδιαφέρον κορυφαίος ομοσπονδιακος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως το βιωτικό επίπεδο που πέτυχε η Βαυαρία, προσέλκυσε εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Η επόμενη ημέρα, αναμένεται να βρει τη Βαυαρία, με κυβέρνηση συνεργασίας. Τα ποσοστά θα καθορίσουν τους εταίρους του CSU, με την κομματική βάση να μη συμπαθεί τους Πράσινους, αλλά πιθανώς να πρέπει να τους ανεχθεί λόγω των συσχετισμών.

Σε αντίθεση πάντως με την έμφαση που δίνει ο διεθνής Τύπος, τα περισσότερα στελέχη του CSU ασκούν μεν κριτική στη Merkel, ωστόσο στις τοποθετήσεις τους επισημαίνουν πως υπάρχει προγραμματική σύγκλιση μαζί της στα 62.5 από τα 63 σημεία συνεργασίας.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν περισσότερο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είναι η πορεία του κυβερνητικού εταίρου SPD. Ένα πιθανό μονοψήφιο αποτέλεσμα του στη Βαυαρία και μια αντίστοιχη πορεία στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης, στις 28 Οκτωβρίου, ίσως κλωνίσει τα θεμέλια του μεγάλου συνασπισμού. Ουδείς τότε τονίζουν, θα μπορέσει να αποκλείσει νέες πρόωρες κάλπες.

Όσο για την τύχη του Προέδρου Horst Seehofer; Τα στελέχη του CSU δίνουν ραντεβού για μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης και την ανακοίνωση των exit polls. Κάπου στις 6 και κάτι το απόγευμα…

 

– Ευχαριστώ το Hanns-Seidel-Stiftung, που στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διατλαντικού Διαλόγου, μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ στο Μόναχο και το Βερολίνο και να έχω επαφές με στελέχη του CSU και μέλη της Ομοσπονδιακής και της Βαυαρικής Κυβέρνησης.